Jídla/recepty

jedli jsme a uvařili………………

Gravlax

pochoutka skandinávské kuchyně, která se připravuje ze syrového lososího masa. Vykostěné filety (kůže se obvykle ponechává) se obalí v hrubozrnné mořské soli, pískovém cukru a čerstvém kopru (někdy se přidává i alkohol, například vodka, aby ryba zkřehla)[1] a nechají se nejméně dva dny marinovat v chladu. Pak se maso očistí a krájí na velmi tenké plátky. Podává se s tmavým chlebem a omáčkou hovmästarsås složenou z hořčice, oleje a sekaného kopru jako předkrm nebo součást švédských stolů.

Název pochází ze švédského výrazu gravad lax (pohřbený losos), protože původně se porce masa pro usnadnění fermentace zahrabávaly do písku.[2]

carpaccio z červené řepy

  1. Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte (i se slupkou), vymačkejte z něj šťávu a tu poté nalijte k marinádě.
  2. Marinádu nalijte do silného igelitového sáčku a naložte do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny.
  3. Plátky řepy naaranžujte na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte nasucho opraženými piniovými semínky.

cibulové kroužky

  1. Oloupané cibule nakrájíme na centimetrová kolečka, rozdělíme na kroužky. Z mouky, vajec, soli a piva vytvoříme v misce těstíčko, které okořeníme. Koření se nebát! Můžeme vytvořit spoustu různých variací (chilli, paprika, grilovací koření atd.). Těstíčko dle potřeby doředíme mlékem.
  2. Kroužky namočené do těstíčka pak s radostí smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

 losos na grilu

  1. lososa nasolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem a nechat odležet min. 30 minut
  2. griluji na kontaktním grilu kůží nahoru, nepřepékat! Musí být max. medium

hovězí steak

Mám objednáno 5 kg na pátek. Sůl, pepř, sous vide na 52stupňů na 6 hodin a pak na pár vteřin do grilu. Kdyby se ještě povedla smetanová pepřová omáčka, budu přešťastňák(hustý slovo co jsem vymyslel).

karboš na chlebu s cibulovou krustou, vlastní majonéza

Mleté maso nakořenit, uplácat karboše a opéct. Před dokončením poklást opečenou cibulí na kolečka, ne do zlatova a dopéct v kontaktním grilu. Kladu na chleba máznutý majonézou a hořčicí.